Altın teknik olarak güçlü durmaya devam ediyor. Dün en düşük 1109.95 $/ons seviyesini gören Altın, en yüksek 1130.93 $/ons seviyesini gördükten sonra güniçinde devamlı düştü ve geceyi 1113.98 $/ons seviyesinden kapattı. Bu sabah ise Altın güne tekrar yükselerek başladı. 1109.38 $/ons seviyesinin üzerinde işlemler gerçekleşmeye devam ederse bugün tekrar önemli direnç seviyesi olan 1125.00 $/ons seviyesi test edilebilir. Dolar'ın da güne düşerek başlaması değerli metalleri bu sabah yükselmesini destekliyor.

Destekler: 1113.88 - 1109.38 - 1101.56
Dirençler: 1121.09 - 1125.00 - 1128.91


Öncelikle altını bildiğiniz, tanıdığınız güvenilir bir kuyumcudan almaya özen gösteriniz.Uzun süredir kuyumculuk yapan şahıslar bu işin piri olmalrından dolayı size daha fazla yardımcı olabilirler. Tanınmış altin şirketlerinden alıyorsanız(goldaş vb) zaten patent mevcuttur.  Peki altinin gerçek ya da sahte olduğunu nasıl anlayacağız? Altını aldıktan sonra altını sert bir cisimle çiziniz. İçinden çıkan renk sarı ise altın gerçek, çıkan renk kahverengi ise altın sahtedir. Altının ayarı yani saflık derecesi arttıkça gerçekliği de o derece artar. Yani çizilmiş olan gerçek altının rengi daha da koyu olacaktır. Saflığı yüksek ve gerçek altına ince cisimle vurduğunuzda daha tok bir ses geliyorsa oaltın gerçektir, yok daha ince ve tiz bir ses geliyorsa o altının sahte olma ihtimali yüksektir. Altını siyah mihenk taşına sürdüğünüzde, kalemle çizilmiş gibi izler oluşur. Bu çizgilerin üzerine özel hazırlanmış asitler sürülür. Altının çizgisinin silinmediği asit hangi ayara tekabuül ediyor ise altın o ayarın üstündedir. Yani her ayar için farklı kuvvette asit vardır.Altının tozla ve nemle temas etmemesi önemli. Hava nem ve toz biraraya geldiğinde altın oksitlenir ve takıların üzerindeki kir oluşmasına neden olur.24 ayar altında bu olmaz. Mücevher kutuları ve çantaları altın müceverleri muhafaza etmek idealdir. Havadaki tozu içine almayacak şekilde herhangi bir örtünün içinde de saklayabilirsiniz ama kullandığınız örtünün tüysüz olmasına dikkat edin.Altın sizin için bir yatırım aracı ise kasalar en güvenli yerdir.

Cumhuriyet Altını;

Alış :347,35
Satış:359,15

Çeyrek Altın;
Alış :87,03
Satış:91,09

Altın fıyatları yerel bir piyasa mekanizması içinde belirlenmez. Altın tum dunyada işlem gören fınansal varlıktır. 1 gram altın bıle tum dunyada kolaylıkla nakte donusturulebılır ve bu 24 saat esasına dayanır. Dolayısıyla tum dunyadakı gelısmeler altın fıyatlarına etkı etmektedır. En onemlı etkı eden ulke abd ekonomisidir. Altın fıyatlarındakı hareketlılıgın en onemlı sebeplerden bırısı once abdde baslayan ve tum dunyaya yayılan ekonomık krızdır. Abd'dekı onemlı kurumların attığı her turlu adım altın fıyatlarına yon vermektedir. Bu yatırım amaçlı talepten oturu gerçekleşir. Ote yandan altının bir de mücevher talebi vardır. Altın fiyatlarına yon veren diğer bir sebep de budur. Yıllık olarak dünyada 3000-3500 ton altına fiziksel olarak ihtyaç vardır. Bunun sebebı de mucevher kullanımı çok olan Turkıye Çin Hindistan gibi ülkelerin ihtiyacıdır. Altının endüstiriyel olarak da talebi vardır .Nisbeten düşük bir taleptir ama kısmen önemlidir. Bu talepte zaman zaman artışlar, zaman zaman yukselmeler olmaktadır. Son 1,.5 -2 yılda dususler mevcuttur. Altın fıyatları uluslararası piyasalarda amerikan doları ile ifade edilir. Dolar değerindeki düşüşler ya da artışlar altın fıyatlatını etkıler. Amerikan doları euro karısında deger kazandıgında altın fıyatlarında azalma gorulur, amerıkan doları euro karısında deger kaybettıgı zaman altın fıyatları yukselır.

Tum dunyada mucevher talebının arttığı yıllarda altın fıyatları artmakta, azaldıgı zamanda da altın fiyatları aşağıya gelmekte veya yatay seyir izlemektedir. Son ıkı yılda krızle bırlıkte altının dıger ozellıklerı on plana cıkmaya baslamıştır. Burdakı sebeplerde bır tanesı ıse altının krız zamanalrında enflasyondan korunma araçlarından birisi olmasıdır. Kriz zamanlarında her zaman guvenılır bir varlık olmustur. Krız zamanlarında yatırımcılar malvarlıklarını yıtırme endişesi taşırlar. Altın ile dünyanın her yerınde karsılıgını alabilirsiniz. Altın fiyatları uluslararası anlamda dolara göre belirlenmektedir. Bu sebeplerden dolayı da altının dusmesıne ya da yukselmesıne temel eden en onemlı faktor ABD kaynaklı olarak gelişmektedir. Dolar deger kaybettiği zaman altın değer kazanmakta, dolar deger kazandıgında altın fıyatları deger kaybetmektedir. Mücevher arz talebi kısmen etkıde bulunur. Turk yatırımcı acısından altının yukselmesıne veya azalmasına etkı eden onemlı bır faktor ise dolar/tl kurudur. dolar tl kurundakı her yukselıs altın fıyatlarını yukseltmekte, her azalış altın fiyatlarını aşağıya çekmektedir.

Türkiye Hindistan ve Çinden sonra dünyanın 3. buyuk mücevher üreticisi bir ülkedir. Kapasite anlamında dünyada 2. ihracatcı ulkesidir.  Bu sektorun de en onemlı hammade girdisi altındır. Turkıyede son 3 yılda baslayan bır altın uretımı vardır . Bu uretım talebın onemlı bır kısmını karşılamamaktadır. Yıllık 15 ton cıvarına ulaşmaktadır bu rakam.Turkıyede yıllık 200 ton altın talebi bulunmaktadır. Üye kurumlar bu mıktarı karsılamaka ıcın yurt dısından altın ıthal ederler, bunu tescil ederler,mtescil ettikten sonra kendı müşterilerine veya borsa üzerindeki alıcılarına bu altını satarlar. Borsadaki piyasalar 24 saat işlem görmekte, altın piyasaları hiç kapanmadan devam ederler. Altın yanısıra gümüş ve platin altın borsasında işlem görmektedir. Ödünç piyasasında özellıkle bankalar diğer kurmlara borsa gözetımınde kredı kullandırabılmektedırler.

Bakırın Tonu: 7,119 dolar

                                                                     Fiyat: 7,700 TL

Fiyat: 7,735 TL


Fiyat: 8,250 TL

Cumhuriyet Altını;

Alış 347,85
Satış:358,95

Çeyrek Altın;
Alış :87,31
Satış:90,63

Kral suyu olarak da bilinir. Hacimce bir birim derişik nitrik asit ile üç birim derişik hidroklorik asitten oluşan karışımdan meydana gelir. Bu karışım altını çözebildiğinden altın suyu adı verilmiştir.

Altın suyu (veya kral suyu), kimyasal çözme işlemlerinde bazı demir cevherlerini, fosfatlı kayaçları, curufları, nikel-krom alaşımlarını, antimonu, selenyumu ve civa, arsenik, kurşun ve kobalt sülfürleri, çözünürlüğü az olan sülfürleri çözmek için kullanılır.


Altının kimyadaki saflığı “yüzde” ile, mücevhercilikteki saflığı ise “karat” veya “ayar” terimleriyle ifade edilir. Buna göre 24 ayar (veya karat) altın % 100 saf altını, 22 ayar ise % 91,6 saf altını ifade etmektedir. 22 ayar altının % 8,4’ü diğer metaller ile tamamlanmıştır. Altına gümüşün ilavesi yeşilimsi, nikel ve platinin ilavesi beyaz, çinkonun ilavesi sarı, ve bakır ilavesi de bakır miktarına göre sarıdan kırmızıya kadar değişen renkler kazandırılabilir. %100 saf altın doğa bulunmayıp, en saf altın binde 999,9 saflıktadır.18 ayar altın %75 ,14 ayar altın %58,5 oranında altın içerir.Tamamlayıcı metalin gümüş ağırlıklı olması durumunda kuyumculuk sektöründe yeşil altın denilen, halk arasında sarı altın denilen renk yakalanır.Tamamlayıcı metalin bakır ağırlıklı olması durumunda kırmızı altın denilen renk yakalanır.Beyaz altın ise beyaz renge yakın çeşitli metallerin tamamlayıcı olarak kullanılmasıyla ortaya çıkar.Beyaz altın, üretim sonunda kirli beyaz bir renge sahiptir, Rodyum kaplanmasıyla tam beyaz renge kavuşur.

Altın cevherleri, “metalik altın ihtiva eden cevherler” ve “bileşikleri halinde altın ihtiva eden cevherler” olarak sınıflandırılır.Metalik altın içeren cevherlerden altın elde etmek için altın içeren küçük kuvars parçaları öğütme değirmenlerinde hamur haline getirilir. Bu hamur içinde altın tanecikleri kolloidal halde dağılır. Buradaki ürün malgama tekniği ile ayrıştırılır. Malgamalanmış hamurun konsantrasyonu arttırılarak çok seyreltik sodyum siyanür çözeltisiyle işlenir. Sodyum siyanür altın ile reaksiyona girerek kompleks bileşik meydana getirir:

4 Au + 8 NaCN + 2 H2O + O2 → 4 NaAu(CN)2 + 4 NaOH
Kompleks bileşikteki altın metalik çinko ile çöktürülür:
2 Na + 2 Au(CN)2 + Zn → 2 Au + Na2Zn(CN)4
Bu çökeltideki altın ve gümüş dışındaki maddeler, Kal metoduyla alınır. Gümüş de nitrik ve sülfürik asit etkisiyle çözülerek geriye saf altın kalır.

Altın, dünyanın geniş bir bölümünde düşük konsantrasyonlarda bulunur. Yer küresinin tahminen milyonda birini teşkil eder. Kalaverit , silvanit ve krennerit  mineralleri olduğu gibi bakır ve kurşun minerallerinde de eser miktarları bulunabilir. Volkanik kuvarsların içinde, akarsuların kumlu yataklarında toz ve külçe halinde bulunur.

Çıkarılan yerler: Antakya, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Bursa, İzmir ve çevresidir.Dünyada ise Yeni Gine’de çıkartılır.


Tarihte bilinen kayıtlara göre Mısır hükümdarları zamanında M.Ö. 3200 yıllarında, altın darphanelerde eşit boyda çubuklar halinde çekilerek para olarak kullanıldı. Au Latince Aurum kelimesinden gelmektedir.

Peru’da M.Ö. 2000 yılına ait altın ziynet eşyaları kalıntılarına rastlanmış olup, Amerika kıtasındaki Aztekler ve İnkaların da altına tutkun oldukları bilinmektedir. Altına önem veren eski medeniyetler arasında; Yunanları, İranlıları, Makedonyalıları, Asurluları, Sümerleri ve Lidyalıları saymak yerinde olur. M.Ö. 550 yıllarında Lidya Kralı Krezos, altını para olarak (sikke) bastırmış ve altının para olarak basılması ile de ticaret artmıştır. Şehirler zenginleşmiş ve dünya yeni bir refah dönemine girmiştir. İskit ve Sarmatların (M.Ö. 1000) milli kahramanları konu alan altın toka yapımında ileri oldukları bilinmektedir. Dördüncü ve dokuzuncu yüzyıl aralarında ise altın kase, vazo işçiliğinde en güzel örnekleri vermişlerdir. Bu eserlerden bir kısmı New York, Morgan kolleksiyonunda teşhir edilmektedir. Türkler müslümanlığı kabul ettikten sonra altından eşya yapımını azaltmışlardır. Altın eşyayı sadece süs olarak kullanmışlardır. Çıkarılan yerler: Antakya, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Bursa, İzmir ve çevresidir.Dünyada ise Yeni Gine’de çıkartılır.


Altinin sembolü Au'dur ve sarı renkte metalik bir elementtir. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri vardır.  Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan kıymetli bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır; bu nedenle kolayca dövülerek biçimlendirilebilir. Altın bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en kıymetli metallerden sayılmıştır.

Altinin simgesi nedir?

Gönderen istanbulculture | 22:33 | , | 0 yorum »

Altının simgesi AU'dur. Au Latince Aurum kelimesinden gelmektedir.

İstanbul altın borsasında ilk başta altın alım satım işlemleri yapılamaya başlanmıştır. 1999 yılına gelindiğinde de kıymetli metal olarak bilinen gümüş ve platin de işlem görmeye başlamıştır. Altın , gümüş ve platinin yanısıra ödünç piyası da mevcuttur. Bu ödunç piyasasında da kendı portfoyunde altın bulunduran kurumlar ödünç piyasasi uyesı olmak sartıyla, diğer üye kuruluşlara borsa gozetımınde altın kredısı seklinde krediler verebilmektedir. Yeni projeler de mevcuttur. Henuz faaliyete geçmemiş elmas ve kıymetli taşlar piyasası vardır. Bu piyasa açıldığı zaman borsada kıymetlı taşlar olan elmas yakut veya diğer kıymetli taşlar da işlem görecektir. İstanbul finans merkezi kapsamında projede olan baz metaller projesi diğer bir projedir. Kurşun, nikel, bakır, çinko gibi veya demir çelik ürünleri altına benzer şekilde spot şekilde alıp satınabilecek.


Altın borsasında mevcut 82 uye bulunmaktadır. Bunlar ticari bankalar, döviz büroları, rafinerilerdir. 24 saat esasına göre kıymetli metal alım satımları gerçkeleştirebilmektedir. 82 üye aracılığıyla tüm Türkiye ve bu 82 uyenın ulaşabildiği herkes (yurt dışı dahil) borsada işlem yapabilir .Altın yatırımcıları bu uyeler uzerınden yatırım yapabilirler.

Cumhuriyet Altını;

Alış :344,34
Satış:355,70

Çeyrek Altın;
Alış :86,03
Satış:90,42


Fiyatı: 59 TL

3 adet 1 gr.fiyatı:176 TL

5 ader 1 gr.fiyati: 293 TL

Cumhuriyet Altını;

Alış :340,91
Satış:351,88

Çeyrek Altın;
Alış :85,72
Satış:89,45

ALTIN ;Tüm dünya üzerinde enflasyondan korunma amaçlı ve güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkmış bir yatırım aracıdır. Aslında global krizle ön plana çıkmış bir yatırım aracıdır. Son dönemde altına yatırım yapmak için bireysel yatırımcıların yanısıra kurumsal kullanıcılar da altına yatırım yapmaktadırlar. Şöyle bir baska avantajı daha var: hisse senedi, bono tahvil piyasalarında her zaman bir karşı taraf bulunmaktadır.Altın herhangi bir zamanda nakte dönüştürülerek ihtiyacın giderilebileceği ve borçların ödenebileceği veya getiri getirebilecek varlık olması sebebiyle tüm uluslararası analistlerin ve araştırma şirketlerinin önerdiği bir durum vardır:  portföyde cüzi de olsa bir miktar altına yatırım yapma tercihini yapmak yonunde fayda oldugudur. Altın zor zamanlarda sigorta mahiyetindedir.


İstanbul altın borsası 1995 yılında faaliyete geçmiştir. Kamu kurum niteliğinde bir örgüt olup, Hazine ve SPK'ya bağlı olarak görev yapmaktadır. İmkb'nin bir benzeri şeklindedir ama daha küçük bir yapıdadır. İstanbul altın borsasının 1995 tarihinden itibaren üyeleri mevcuttur. 1995'te altın, platin ve gümüş işlem görmeye başladı. Borsa üyeleri günümüzde  yaklaşık 82 civarındadır. Bu üyeler arasında bankalar, döviz büroları , kıymetli maden aracı kurumları  ve rafineriler bulunmaktadır. Altın borsasında bu üyeler işlem yapabilirler. Fiziksel bir borsadır. Fiziksel olarak takas ve saklama hizmetleri bu kurum tarafından yapılmaktadır. İstanbul altın borsası 24 saat çalışan bir borsadır. Bu özelliğiyle dünyadaki nadir örneklerden birisidir. Gündüz seansının yanında , akşam 5.45'den sabah 9.30'a kadar üyeler piyasalarda altın, platin, gümüş alım satımı gerçekleştirebiliyorlar.

Altın tüm dünyada dolarla ifade edilen finansal bir varlıktır. Dolayısıyla dolar/tl kuru çok önemlidir. Altına yatırım yaparken dolar/tl gidişatı ve beklentileri çok iyi takip etmek gerekir. En önemli yatırım sebeplerinden birisi enflasyon için korunma aracı olmasıdır. Enflasyon yüksek olduğu dönemlerde altına yatırım yapılarak varlıkların değeri korunur. Bu bilgiler dikkate alındığında dünyada ortya çıkan krizler, merkez bankalarının aldığı önemli kararlar, kuyruklardaki artış veya azalışlar altın fiyatlarına yön veririler. Bu yön vermeler altında getiriyi ya destekler ya azaltır. Tüm dünyada , firmalar altına yatırım yaparken portfoylerinde yüzde 5 -10 arasında altın bulundururlar. Bunun amacı ana paranın değerini korunmasıdır. Tahvil, bono, hisse senetleri kağıt üzerinde devam eden işlemlerdir. Karşı taraf riski vardır. Altında bunun tam tersine, kaybolma olayı yoktur ve karşı taraf söz konusu değildir. Tüm dünyada kabul gördüğü üzere, portfoyünüzde yatırımcılara göre yatırımınızın bir miktarının altın olmasında fayda var.Yatırım yaparken de bahsedilen hususlar göz önüne alınmalıdır.